Deze soorten verslavingen zijn er 

In het leven heb je veel lekkere dingen waar je van kunt genieten, maar mensen die te veel genieten van iets en er niet meer zonder kunnen zijn mensen met een verslaving. Je hebt veel verschillende verslavingen, zo heb je medicijnverslaving, gokverslavingen, eetverslavingen, seksverslavingen en ga zo maar door. Je hebt dus gedragsverslavingen en middelenverslavingen. Bij een gedragsverslaving moet je een handeling doen om je goed te voelen, of ook wel een bepaalde ‘kick’ te krijgen. Denk hierbij aan een game verslaving of het zijn van een workaholic.

Dit zijn de mogelijke middelen verslavingen 

Naast gedragsverslavingen heb je dus ook middelenverslavingen. Dit zijn verslavingen waarbij je een drug of substantie moet innemen zodat je je goed voelt. Deze middelen beïnvloeden de hersenen, en door ze continu in te nemen leer je de hersenen aan dat ze niet meer zonder kunnen. Deze middelen worden ook wel psychoactieve middelen genoemd, ofwel een drug. Op https://www.cacnverslavingszorg.nl/ kun je zien dat deze middelen stimulerende onderdelen bevatten, zoals bijvoorbeeld cocaïne, nicotine en amfetamine. Daarnaast heb je ook verdovende middelen, zoals bijvoorbeeld alcohol of opium. Aan al deze onderdelen kun je een verslaving koppelen, maar de meest voorkomende verslaving over de hele wereld is de sigaret, gevolgd door alcohol en slaapmiddelen.

Wees er op tijd bij, trek aan de bel

Een verslaving wordt niet altijd aangeduid als een ‘verslaving’. Veel mensen vinden dit een vervelend woord en gebruiken liever de term ‘problematisch middelengebruik’. Dit is een wat vriendelijkere term. Toch is het overmatig gebruiken of doen van handelingen en middelen erg problematisch en kan het je leven in zijn grip houden of uiteindelijk gemakkelijk verwoesten. Daarom is het belangrijk dat er op tijd aan de bel getrokken wordt voordat er gevaarlijke situaties ontstaan. Een erge verslaving met bijvoorbeeld middelen kan ervoor zorgen dat je overlijdt of veel schade aanricht aan derden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *