De 4 verschillen tussen Bourbon en
Whisky

Bourbon en Whisky, twee overheerlijke dranken. Is het de zachte, eikenhouten smaak? De manier
waarop ze branden? Wat de reden ook is, het valt niet te ontkennen dat bourbon en whisky twee
van de heerlijkste sterke dranken zijn die er zijn. Als je een kenner bent van sterke dranken, dan
weet je dat er verschillen zijn tussen deze twee dranken. En als beginnend drinker heb je
waarschijnlijk vragen over wat ze van elkaar onderscheidt. Laten we eens duiken in de vier
belangrijkste verschillen tussen bourbon en whisky!

1 Ingrediënten

Hoewel zowel whiskey als bourbon zijn samengesteld uit granen, zijn er enkele verschillen in hun
ingrediënten. Om whisky te maken kan elk type graan worden gebruikt, waaronder rogge, tarwe en
gerst. Bij bourbon echter moet minstens 51 procent van het beslag maïs zijn om wettelijk als zodanig
geclassificeerd te worden. Daarom hebben de meeste bourbons zoetere tonen dan whisky’s!

2 Rijpingsproces

Zowel whisky als bourbon volgen een rijpingsproces; ze verschillen echter in hoe lang ze rijpen en
waar ze gerijpt worden. Gewoonlijk worden whisky’s 3-5 jaar of langer gerijpt in vaten van verkoold
wit eikenhout. Bourbon daarentegen moet minimaal 2 jaar rijpen in nieuw verkoolde eiken vaten
voordat het legaal het etiket “bourbon” op de fles mag dragen. Een groot verschil dus!

3 ABV (Alcohol Bij Volume)

Het alcoholgehalte verschilt ook tussen whisky’s en bourbons, omdat bourbons doorgaans een
hogere ABV hebben dan whisky’s door hun langere rijpingsprocessen. De meeste whisky’s hebben
een ABV tussen 40%-50%, terwijl bourbons meestal tussen 45%-50% liggen. Heb je heerlijk mogen
genieten van je favoriete whisky of bourbon? Zet deze lege fles dan als versiering in je interieur!
Bloemen erin, en ready-to-go!

4 Smaakprofiel

Last but not least! De smaakprofielen van whisky en bourbon verschillen ook, afhankelijk van hun
ingrediënten en rijpingsprocessen – maar over het algemeen heeft whisky een rokerig smaakprofiel met kruidige tonen, terwijl bourbon zoetere tonen heeft, zoals karamel of vanille, met ook hints van
eikenhout.


Aan het eind van de dag bieden zowel whisky als zuidelijke bourbons unieke smaakprofielen die hen
beiden een aparte keuze maken bij het kiezen van je volgende favoriete spirit! Dus vergeet niet – als
je op zoek bent naar een klassieke rokerige smaak, ga dan voor whiskey, maar als je iets zoets wilt
met subtiele eiken ondertonen kies dan voor een bourbon! Welke je ook kiest, je smaakpapillen
zullen er geen spijt van krijgen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *