Tip: Pinot Grigio

Pinot Grigio drink je vooral op een warme dag. Niet voor niets geldt deze wijn als een perfect verkoelend drankje. Hoewel de naam een Italiaanse afkomst doet vermoeden, komt de wijn als Pinot Gris toch echt uit de Franse Elzas. Tussen de Pinot Grigio en de Pinot Gris bestaat overigens wel verschil, al wordt de wijn wel van dezelfde druif gemaakt. Het verschil tussen de twee wijnen zit een beetje in de smaak.

Het verschil met de Franse Pinot Gris

Pinot Gris uit Frankrijk kun je omschrijven als een zeer krachtige wijn. Deze wijn komt zoals gezegd uit de Elzas. De wijn is complex, vol en doorgaans wat aan de zoete kant wat betreft de smaak. Het wordt ook wel een rokerige wijn genoemd. Bovendien geldt het als een wijnsoort die je behoorlijk lang kunt laten liggen. Kijken we naar de Pinot Grigio – de Italiaanse variant dus- dan is sprake van het zachte broertje van de Pinot Gris. De Italiaanse wijn is wat lichter en soepeler afgezet tegen de Franse broer. Ook is sprake van een wat luchtigere en fruitige wijn wat betreft de smaak. De Italiaanse wijn is vaak licht gekruid en geldt als een wijn om meteen te drinken.

Vooral een droge, frisse, witte wijn

Pinot Grigio is in het algemeen een droge, frisse witte wijn. De zuurgraad varieert van medium tot hoog. De wijn smaakt vooral naar citrus. Ook de perziksmaak maakt de wijn vooral fris en fruitig van aard. Behalve perzik- en citrus smaak, wil je ook nog wel eens amandel proeven, net als honing en gember. De Italiaanse versie van de wijn wordt ook wel omschreven als een allemansvriend. Iedereen lust de wijn en geniet er van. Zelfs mensen die net echt frequent wijn drinken.

Pinot Grigio wordt ook wel de perfecte zomerborrel genoemd

De Pinot Grigio wordt vanwege het verkoelende element ook wel een zomerborrel genoemd en geldt als een perfecte aperitief. Bij voorkeur serveer je de wijn bij een temperatuur van 7 graden Celsius. Leg daarvoor de wijn eerst rond de vier uur lang in de koelkast. In de regel loop je de Italiaanse wijn vaak ongemengd. Dat betekent dus dat de wijn van slechts één druivenras gemaakt is. Pinot Grigio wordt ook wel het witte broertje van de Pinot Noir genoemd en wordt al eveneens beschouwd als een volle neef van Chardonnay. Vaak kleuren de gebruikte druiven grijs, blauw of zelfs roze bruin. Het wil wel eens gebeuren dat de kleuren samenkomen en je ze allemaal ontdekt wanneer je deze wijn drinkt. De Pinot Gris is overigens al eeuwenoud. De eerste keer dat er over de wijn gesproken werd was in de veertiende eeuw.

Pinot Grigio is heerlijk

Iedereen lust deze Italiaanse Pinot Grigio wijn. Ook mensen die voor het eerst een wijntje willen proeven doen er goed aan om juist eerst deze wijn eens te proberen. En geheid dat de wijn in de smaak valt, zeker wanneer sprake is van een warme zomerdag. Want de wijn biedt simpelweg de best denkbare verkoeling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *