whisky proeven

Whisky proeven: dit is wat je moet weten

In tegenstelling tot andere alcoholische dranken, heeft whisky een langere voorbereidingstijd nodig. Dit heeft te maken met het rijpingsproces. Whisky neemt namelijk de smaken over door de jaren heen van de vaten waar het heeft in gezeten. Dit is mede de reden dat je bij het drinken van de whisky, de tijd ervoor moet nemen. Maar hoe doe je dit het best? Speciaal voor jou hebben we hier een artikel over geschreven. Benieuwd? Lees dan verder!

Ruiken

Het is bekend dat geur en smaak hand in hand gaan. Daarom is het belangrijk om eerst aan de whisky te ruiken voordat je hem gaat proeven. De meest voor de hand liggende geuren die je tegen zal komen zijn eikenhout, zoete maïs, vanille door de vaten en noten. Dit geheel hangt af van de whisky, want er zijn een hoop verschillende whisky’s verkrijgbaar. We gaan ons focussen op het ruiken, hoe pak je dit aan? Je pakt een schoon glas waar je en klein beetje whisky inschenkt. Vervolgens laat je de whisky rond draaien in het glas, zodat het aan de zijkanten zit. Wanneer je aan de whisky gaat ruiken, moet je ervoor zorgen dat je neus volledig in het glas zit. Het beste is tot maximaal drie keer te ruiken, zodat nieuwe aroma’s naar boven kunnen komen. Je kan nooit bij de eerste keer alles hebben geroken. Na de derde keer ruiken, neem je een slok.

Smaak proeven

Nu je de aroma’s van de whisky hebt opgenomen, is het tijd om een slok te nemen en de smaak te proeven. Houd er rekening mee dat de geur en smaak niet altijd overeenkomen. Wanneer je een slok van de whisky neemt, is het goed dat je alles door je mond laat gaan. Op deze manier kan je de whisky het best proeven. Daarna slik je de whisky door en haal je diep adem zodat de overgebleven aroma’s en smaken naar boven komen.

Met of zonder ijs?

Er zijn mensen die whisky drinken met ijs, maar ook zonder ijs. Het ligt eraan wat je van de scherpe smaak van whisky vind. Wil je de scherpe randjes eraf halen? Dan is het handig om ijs eraan toe te voegen. Houd er rekening mee dat je maar een klein beetje toevoegt, door teveel water verliest de whisky zijn smaak. Zorg er daarom voor dat het ijs niet te snel smelt.

Verschillende soorten whisky

Er zijn verschillende soorten whisky’s die ieder hun eigen kenmerken heeft. En doordat er zoveel aanbieders zijn, zijn er ook vaak whisky aanbiedingen. Zo heb je de keuze uit een single malt, blended, grain, bourban en nog veel meer.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *